wijn bewaren

Hoe kun je wijn het beste bewaren?

Heb je je ooit afgevraagd of de fles wijn die je open hebt staan nog goed is? Dan ben je niet de enige. Hoewel sommige dingen beter worden met de tijd, geldt dat niet voor een geopende fles wijn. Bij een gesloten fles wijn is de houdbaarheid echter afhankelijk van meerdere factoren en zou het wel eens zo kunnen zijn dat je die fles juist nog beter even weg kunt leggen. Hoe en hoe lang je wijn het beste bewaard? Dat leggen we je graag uit. 

Hoe lang blijft een geopende fles wijn goed? 

De meeste wijnen zijn na het openen van de fles nog maar een dag of vier goed. Dit heeft te maken met het feit dat er zuurstof bij de wijn komt en de wijn gaat oxideren. Om de smaak van de wijn zo lang mogelijk goed te houden kun je het beste elk soort wijn in de koelkast bewaren. De kou vertraagt het namelijk oxidatieproces en zorgt er dus voor dat je wijn langer goed blijft. 

De houdbaarheid van de wijn heeft ook te maken met het type wijn. Mousserende wijnen zijn na openen nog zo’n drie dagen goed. Na die tijd zullen de meeste bubbels verdwenen zijn en is er van je mousserende wijn nog weinig over. Frisse witte wijnen en rosé wijnen blijven na openen nog zo’n vijf tot zeven dagen goed. Heb je een stevige witte wijn of een rode wijn geopend? Ga dan uit van een dag of vier. Versterkte wijn, zoals bijvoorbeeld port, kun je doorgaans langer (soms wel tot een maand) bewaren. Voor alle deze geldt dat je ze prima in de koelkast kunt bewaren. Zorg er wel voor dat je ze (met name de rode wijnen) voor het drinken even op de juiste temperatuur laat komen. 

Hoe kun je een gesloten fles wijn het beste bewaren? 

Heb je een mooie rode wijn aanbieding op de kop getikt of een wijnpakket cadeau gekregen van iemand? Dan zul je vast een flinke voorraad wijn hebben staan. De meeste wijnen zijn gelijk op dronk en kun je dus prima opdrinken. Omdat je ze misschien niet allemaal tegelijk op wilt drinken is het handig om te weten hoe en hoe lang je een gesloten fles wijn kunt bewaren.

Ook hier is het afhankelijk van het type wijn. Zowel frisse witte wijnen, soepele rode wijnen en rosé wijnen zijn gelijk op dronk en kun je het beste binnen een tot twee jaar opdrinken. Daarna zijn ze heus niet ineens bedorven, maar de fruitsmaken zullen geleidelijk naar de achtergrond verdwijnen en plaats maken voor de zuren. Een stevige witte wijn of een krachtige rode wijn kun je vaak zo’n twee tot zes jaar wegleggen. Ook hier geldt dat deze wijnen vaak zijn bedoeld om gelijk van te genieten. Leg ze dus vooral niet té lang weg.

Dan heb je nog bewaarwijnen. Dit zijn wijnen die je het beste juist nog even gesloten laat. Ze worden er dan namelijk alleen nog maar beter op. Vaak zijn dit wijnen van hoge kwaliteit en met veel tannines (rode wijn) of zuren (witte wijn). Neem bijvoorbeeld een goede Bordeaux wijn of een stevige Barolo, beide voorbeelden van wijnen die je vaak prima zo’n tien jaar weg kunt leggen. Heb je zo’n wijn in huis? Leg deze dan altijd op z’n kant op een koele en donkere plek.