Biologische restaurants in Nederland

De markt van biologische producten neemt elke dag toe. In het jaar 2000 werd er gemiddeld 7 miljard euro aan besteed, hedendaags spreken we over meer dan 55 miljard euro. De stijgende lijn heeft voornamelijk te maken met de bewustwording en de aandacht voor dierenwelzijn. Doordat we hier steeds meer over horen, beïnvloedt dit het gedrag van de consument, maar is biologisch eten wel echt gezonder?

Is biologisch eten echt gezonder?

Tot op heden is het nog niet aangetoond dat biologisch eten daadwerkelijk gezonder is dan geen biologisch eten.  Toch is het wel duidelijk aangetoond dat biologisch eten minder resten van bestrijdingsmiddel bevatten en zelfs minder nitraat. Daarnaast is in biologische producten een verschil ontdekt in de samenstelling in tegenstelling tot standaard eten. Zo zijn er in een aantal biologische producten hogere gehaltes van vitamine C, bioactieve stoffen en mineralen gemeten. Bij biologische melk kan je daarnaast ook een verschil zien in de vetzuursamenstelling. Dit kan je merken doordat het meer vitamine E, meervoudig onverzadigde vetzuren en betacaroteen zit. Hierdoor kan je jezelf wel inbeelden dat biologisch eten alsnog voordelen met zich meebrengt. Toch zijn deze voordelen vaak te klein om te concluderen dat biologisch eten gezonder is dan normaal eten. Dit wil niet zeggen dat biologisch eten een overbodig product is. Het is namelijk niet enkel de samenstelling van het voedsel dat zorgt voor de voordelen. Wanneer je biologisch eten en normaal eten vergelijkt, zie je een zeer positief effect op het dierenwelzijn en biodiversiteit. Biologisch eten is daardoor ook veel beter voor het klimaat. Dit komt doordat bij biologisch vlees bijvoorbeeld dieren meer ruimte krijgen en een langer leven mogen leiden. Een gezond klimaat is uiteraard gezonder voor iedereen, op deze manier kan je dus wel spreken over gezonder voedsel.

Welke voordelen heeft biologisch eten?

Zoals we net al aangaven wordt het klimaat mede beïnvloed door het eten van biologisch eten. Toch zijn er nog veel meer voordelen die het eten van biologisch eten aanmoedigen. Wij zullen een aantal voordelen hiervan benoemen:

  1. Eerlijker voedsel

Biologisch eten wordt over het algemeen geproduceerd onder veel betere omstandigheden dan normaal landbouw eten. Het normale landbouwvoedsel staat er namelijk om bekend om “gemanipuleerd” te zijn. Door middel van gen manipulatie wordt ervoor gezorgd dat een product steeds beter en mooier wordt. Toch is dit helemaal goed, je speelt namelijk met het DNA van een product. Hierdoor kan een plant bijvoorbeeld minder gezond groeien waardoor de kleur en de kwaliteit van het product achteruitgaan. Om dit proces toch een beetje tegen te gaan wordt het voedsel bijvoorbeeld ingespoten met middelen om het voedsel langer houdbaar te maken en een mooiere kleur te geven. Dit zijn producten die dus niet van nature bij het product horen, daarom is dit ook niet direct een positieve toevoeging.

 

  1. De smaak is puurder

Biologisch eten heeft over het algemeen een puurdere smaak. De reden hiervan komt doordat de producten langer de tijd krijgen om te groeien, te rijpen en smaak te creëren. Daarnaast wordt erbij biologisch eten ook geen gebruik gemaakt van kunstmest. Natuurlijk klinkt kunstmest aantrekkelijker dan gewone koemest, toch zitten hier veel meer chemicaliën waardoor het geen natuurlijk proces meer is.

 

  1. Beter voor het dierenwelzijn

Laten we als voorbeeld het even hebben over de biologische koeien. De biologische koeien krijgen eten die niet geteeld is met synthetische gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Niet biologische koeien krijgen voedsel waarbij wel gebruik is gemaakt van deze middelen. Daarnaast krijgen biologische koeien veel meer ruimte dan de normale koe. De biologische koe wordt op een grotere akker of weide gezet om uit te razen. Een laatste voorbeeld is de melkproductie van biologische koeien. De koeien produceren minder melk waardoor de uitstoot van broeikasgassen en andere vervuilingen daalt in vergelijking tot de normale koe.

 

  1. Eerlijke prijs voor de boeren

Een groot verschil tussen de biologische landbouw en de reguliere landbouw is de prijs voor de boeren. Wanneer jij een biologisch product koopt steun jij een kleine onderneming in plaats van bijvoorbeeld de eigenaar van een megastal. Doordat er meer tijd en moeite in een product gestoken wordt, is de kostprijs hoger. Doordat de boer een eerlijke prijs krijgt, kan hij de concurrentie met de grote reguliere boeren aangaan.

Dit zijn enkel een aantal voordelen die biologisch voedsel met zich meebrengt. Door deze voordelen zien we de populariteit van biologisch voedsel ook elk jaar stijgen. Natuurlijk kleven aan biologisch eten ook nadelen. Een welbekend nadeel is de grootte van de hectares grond. Biologisch gewas moet namelijk verder uit elkaar staan. Hierdoor heeft een biologische boer meer ruimte en hectare nodig dan een reguliere boer. Dit nadeel is echter weg te wuiven bij de vele voordelen van biologisch eten.

Aanbod van biologische restaurants in Nederland

Het aanbod in biologische restaurants in Nederland groeit sterk. Door de sterke vraag zien we het aanbod enorm groeien. Hierdoor kan je tegenwoordig in bijna elke provincie genieten van biologische restaurants. In de grote steden zie je meer biologische restaurants voorkomen dan in een klein dorpje. Doordat er steeds meer concurrentie komt is het voor de klant soms moeilijk te kiezen welk biologisch restaurant de beste keuze is. Gelukkig hoeft dit niet moeilijk meer te zijn. Elk jaar wordt er binnen Nederland een award uitgereikt voor: Beste biologische restaurant. Onlangs zijn de volgende restaurants genomineerd:

  • Restaurant De Kas (Amsterdam)
  • De Nieuwe Winkel (Nijmegen)
  • Herberg De Kop van ’t Land (Dordrecht)
  • Choux (Amsterdam)
  • Bolenius (Amsterdam)
  • De Librije*** (Zwolle)

 

Een overduidelijke winnaar hiervan is de laatste jaren: Restaurant De Kas (Amsterdam). Dit restaurant heeft namelijk vier jaar aan één stuk elk jaar de award gewonnen. Toch zijn de overig benoemde restaurants zeker ook de moeite om te bezoeken, ze zijn niet voor niets genomineerd voor een award. Woon je niet in de buurt van deze restaurants? Bekijk dan eens het aanbod in je buurt!