Pinot Noir

De verschillende gezichten van Pinot Noir

Zoals bij veel druivenrassen in de wereld, ligt de stijl van de wijn maar net aan de plek waar ze groeien. Het klimaat, de bodem en de hoogte hebben enorm veel invloed op de smaak van de wijn. Wijnen uit een koel klimaat zijn veel lichter en frisser van stijl dan wijnen uit een warm klimaat. En dat geldt ook voor Pinot Noir.

Pinot Noir is in Bourgogne verantwoordelijk voor de meest prestigieuze rode wijnen. Er heerst een relatief koel klimaat en de wijnen worden gekenmerkt door een kersenaroma met rood en zwart fruit, aardse tonen, milde tannines en een, voor een rode wijn, hoge zuurgraad.

Een andere plek in Frankrijk waar de druif veel staat aangeplant, is de Champagnestreek. In deze wereldberoemde wijnregio is Pinot Noir samen met Pinot Meunier en het witte druivenras Chardonnay verantwoordelijk voor champagnes van wereldklasse.

Zoals gezegd zorgt een koeler klimaat voor een frissere stijl. Andere relatief koele regio’s waar Pinot Noir staat aangeplant is de Amerikaanse staat Oregon, British Columbia in Canada, Marlborough in Nieuw-Zeeland en in Duitsland. Zet deze wijnen van Pinot Noir eens naast een wijn uit een warm klimaat en proef het verschil. Het is de beste manier om de onderlinge verschillen te leren kennen. Om goed te kunnen proeven is het van belang wel hetzelfde type glas te gebruiken. Pak twee glazen en schenk in de ene een Pinot Noir uit een koel klimaat en in het andere glas een Pinot Noir uit een warm klimaat. Schenk de glazen niet te vol zodat er nog wel goed gewalst kan worden, zonder dat de wijn over de rand klotst. Enkele voorbeelden van wijnen uit een warm klimaat die vergeleken kunnen worden zijn Pinot Noir wijnen uit Yarra Valley of Mornington Peninsula in Australië, Het Amerikaanse Sonoma of bijvoorbeeld uit Valle de Casablanca in Chili.

In Duitsland komen we Pinot Noir ook veel tegen, alleen dan onder een andere naam. Daar wordt de druif Spätburgunder genoemd. In de jaren negentig is de aanplant en populariteit flink gegroeid en heeft de druif zich verspreid over meer en meer wijnregio’s in Duitsland. Pinot Noir is met name belangrijk in de Ahr, Baden en Rheingau, maar staat op veel meer plekken in Duitsland aangeplant. Sommige Spätburgunders doen zeker niet onder voor de mooie wijnen die in Bourgogne van Pinot Noir worden gemaakt.

Pinot Noir